Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εργαστηριακή έρευνα για το DNA του λαδιού, στα Χανιά...

Νέα μέθοδος που χρησιμοποιείται αλλά και για τις πληροφορίες που παίρνουν οι ειδικοί...

Το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο που εφαρμόζοντας την μέθοδο της βιοτεχνολογίας εξετάζει το DNA του λαδιού λειτουργεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Επικεφαλής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Καλαϊτζής που μίλησε για την μέθοδο που χρησιμοποιείται.


"Όπως ξέρετε το DNA ενός ανθρώπου, μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Το ίδιο ακριβώς, μπορεί να γίνει και με το ελαιόλαδο. Το DNA το όποιο μπορούμε να απομονώσουμε από το ελαιόλαδο, μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του ελαιόλαδου, δηλαδή με άλλα λόγια την ποικιλία προέλευσής του".

Όπως ο ίδιος εξήγησε, "το ελαιόλαδο, είναι φυσικός χυμός άρα μέσα του έχει υπολείμματα από το φρούτο της ελιάς και αυτά τα υπολείμματα αποτελούνται από φυτικά κύτταρα. Αυτά τα φυτικά κύτταρα έχουν DNA άρα, πρωταρχικός μας στόχος είναι η απομόνωση ανεκτής ποιότητας DNA από τα φυτικά κύτταρα τα οποία είναι υπολείμματα μέσα στο χυμό του ελαιόλαδου και μετά η ανάλυσή τους με τη χρήση μοριακών δεικτών τους οποίους έχουμε αναπτύξει στο εργαστήριο.

Έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη βάση δεδομένων από 45 ελληνικές ποικιλίες ελιάς τις οποίες έχουμε χαρακτηρίσει και ταυτοποιήσει με τη χρήση μοριακών δεικτών. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε την ποικιλία προέλευσης του ελαιόλαδου. Είναι μια τεχνική απόλυτα αξιόπιστη καθώς το DNA δεν αλλοιώνεται ούτε επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες".

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζή κάθε ποικιλία ελιάς έχει την δική της ταυτότητα, "το δικό της γενετικό αποτύπωμα το οποίο είναι γραμμένο πάνω στο DNA", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια του ΜΑΙΧ σύμφωνα με τον καθηγητή είναι επιστημονικά αποδεκτή και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες κυρίως μεσογειακές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου