Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Τοπικά προϊόντα Αρκαδίας

Δεν θα μπορέσετε να αγνοήσετε τον πλούτο των αγροτικών προϊόντων της Αρκαδικής γής, κάποια εκ των οποίων είναι βιολογικής καλλιέργειας. Γνωστά είναι τα μήλα πηλαφά ντελίσιους, τα κεράσια και τα βύσσινα της Μάκρης, οι χρυσές πατάτες του κάμπου της Τεγέας, τα κάστανα της Σκυρίτιδας και των Δολιανών, τα σκόρδα των Λιθοβουνίων, καθώς και μια ολόκληρη ποικιλία τοπικών κρασιών και τυριών.
Πολύ γνωστά Αρκαδικά εδέσματα που διαφοροποιούνται στο μαγείρεμά τους από άλλες περιοχές είναι το αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι και σπληνάντερο, το αρκαδικό λαγωτό, διάφορες εκδοχές του στιφάδου, μπακαλιάρος σκορδαλιά, μουσακάς, πατσάς και ο “Καγιανάς”-αυγό τηγανισμένο με παστό χοιρινό και ντομάτα.
Εξαιρετικά είναι και τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και βέβαια η περίφημη ανα την Ελλάδα “γραβιέρα Τριπόλεως”, η φέτα και η μυζήθρα, ο τραχανάς ,οι ντόπιες χυλοπίτες και άλλα τοπικά ζυμαρικά.
Καλλιέργειες μηλιάς
Προϊόντα Τρίπολης


ΜΗΛΑ PILAFA DELICIOUS
Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας επαναπατρισθέντας Ελληνοαμερικανός ονόματι Πηλαφάς, έφερε στον κάμπο της Βλαχοκερασιάς σπόρο από μήλα προερχόμενα από τα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου ακόμη και σήμερα καλλιεργείται εκεί μια σπάνια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα ονομαζόμενα golden russet. Στην Αρκαδία καλλιεργούνται σήμερα, περίπου 1500 στρέμματα μηλιών, παράγοντας 1000 τόνους το χρόνο, της σπάνιας ποικιλίας μήλου πηλαφά ντελίσιους (Pilafa Delicious: προϊόν ονομασίας προέλευσης). Τα μήλα αυτά που είναι τραγανά και ελαφρώς ξινά, διατηρούνται για πολύ διάστημα. Θα τα αναγνωρίσετε από τα χαρακτηριστικά στίγματα και την κιτρινόθαμπη όψη τους, και θα τα βρείτε ακόμη και στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα της Αθήνας.
ΜΕΛΙ ΒΑΝΙΛΙΑ
Είναι μία σπάνια ποικιλία μελιού, που εξάγεται από ένα μελίτωμα του επίσης σπάνιου Κεφαλληνιακού ελάτου του Μαινάλου. Είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιαίτερη γεύση του. Θα το ξεχωρίσετε από το περλέ κεχριμπαρένιο χρώμα του (σαν καραμέλα λιωμένη) και από το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς είναι λιγότερο γλυκό από τους άλλους τύπους μελιού. Παρόλη τη σπανιότητά του και τη μικρή του παραγωγή, στην Αρκαδία θα το εντοπίσετε εύκολα στην πρωτεύουσα του νομού και γύρω από το Μαίναλο, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων έως και τα μικρότερα παντοπωλεία.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ & ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
Με αυτά τα ζυμαρικά μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αρκάδων. Παρασκευάζονται από φρέσκο γάλα που αφθονεί στην περιοχή, αλεύρι και αυγά. Η περιοχή βρίθει από παραδοσιακές βιοτεχνίες παρασκευής τραχανά και χυλοπιτών, όπου μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες συσκευασίες ή να πάτε τα δικά σας υλικά και να φτιάξετε το δικό σας μίγμα. Στο μίγμα αυτό μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όπως καρότα, σπανάκι, κά – απαντώντας ελληνιστί στα ζυμαρικά της γειτονικής Ιταλίας. Ένα από τα καλύτερα τοπικά εδέσματα στην Αρκαδία, θεωρείται ο αλανιάρης κόκορας με χυλοπίτες.

ΠΟΤΟ  ΤΙΠΟΤΑ
Είναι ένα ηδύποτο που παράγεται και εμφιαλώνεται στην καρδιά της Αρκαδίας, στην Τρίπολη, από το 1949. Το ποτό αυτό που έχει σχεδόν παγκόσμια διάδοση, άρχισε ως απάντηση σε εκείνους που όταν ρωτούνται τι θα πάρουν απαντούν “τίποτα, ευχαριστώ”. Έτσι η αρχή της Αρκαδικής φιλοξενίας αλλά και η ευφυία του ποτοποιού Νικολάου Μπίρη, επέβαλλε όποιος απαντά “τίποτα”, να λαμβάνει ένα ποτηράκι από το λικέρ του. Θα το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, τις κάβες και τα παντοπωλεία, κυρίως στην Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου