Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

-Πάλι πατάτες; -Ναι πάλι πατάτες..και δόξα τω Θεώ να λέμε

του ΔΗΜΗΤΡΗ  Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΥ*
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Στην ταινία «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» (1973) ο Παπαδόπουλος
κραυγάζει απεγνωσμένος που πάλι προσφέρονται πατάτες ως γεύμα
στο οικογενειακό τραπέζι. Ο Βέγγος απαντά αφοπλιστικά δοξάζοντας
το Θεό που ακόμα υπάρχουν πατάτες να θρέψουν την οικογένεια...Οι πατάτες αποτελούν ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στο ελληνικό τραπέζι. Είναι γνωστή η ιστορία της έλευσης της πατάτας στη χώρα μας υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια. Λέγεται (είναι μύθος πλέον), ότι τις πρώτες πατάτες που ήρθαν στη χώρα μας τις αποθήκευσε, αφήνοντας τις χωρίς φύλαξη ώστε να μπορούν οι επιφυλακτικοί Έλληνες να τις «κλέψουν», άρα και να τις γευτούν εν τέλει..

Η παραγωγή πατάτας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική τρέφοντας πολλούς ανθρώπους κατά τους Παγκόσμιους Πολέμους. Σήμερα στη χώρα μας είναι επίκαιρη η παρουσία της πατάτας στο ελληνικό τραπέζι, καθώς πέρα από την σπουδαία γεύση της, αποτελεί φθηνή επιλογή και εύκολη λεία στα χέρια του μάγειρα.
Δύσκολα μπορεί να δηλώσει κάποιος: «δε μου αρέσουν καθόλου οι πατάτες». Η γεύση της είναι «ουδέτερα» ή «κοινά» αρεστή! Το ότι μπορεί να ψηθεί, να βραστεί, να τηγανιστεί σε οποιοδήποτε σχήμα δίνει στον καταναλωτή ανεξέλεγκτες επιλογές. 
Όμως, αποτελεί και αξιόπιστη διατροφική επιλογή! Μία μέτρια πατάτα προσφέρει περίπου 3γρ φυτικών ινών και καλύπτει περίπου το 25% σε ανάγκες βιταμίνης C. Μαζί με όσπρια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου (των οσπρίων). Γενικά ο συνδυασμός της με λαχανικά και όσπρια (γευστικά και πρακτικά είναι εύκολος) δίδει θρεπτικότητα πιάτα, αλλά και οικονομικά!
Εκτός από αξιόπιστη επιλογή είναι και παρεξηγημένη. Πολλοί διατείνονται ότι όταν θέλουν να αδυνατίσουν πρέπει να διακόψουν την κατανάλωση πατάτας (του κυριότερου εκπροσώπου αμύλου) γενικά ή το συνδυασμό της με κρέας, ψάρι, λέγοντας ότι τους παχαίνει.. Πρόκειται περί αστήρικτου «αστικού» μύθου. Αυτό που μετράει είναι η συνολική ποσότητα θερμίδων που παίρνουμε από το εκάστοτε γεύμα και όχι αν αυτό περιέχει συνδυασμό πατάτας και πρωτεΐνης. ΤΡΩΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη παραγωγή πατάτας. Το 2011 παρουσίασε παραγωγή 705.000 τόνους (μειωμένη αρκετά). Κατά το 2012 υπήρξε το «κίνημα της πατάτας» ως ανάγκη αλληλοϋποστήριξης καταναλωτών και παραγωγών, με σκοπό τη μείωση της ενδιάμεσης κερδοσκοπίας. Η Αρκαδία αποτελεί περιοχή με αξιοσημείωτη παραγωγή πατάτας, πολύ καλής ποιότητας και γεύσης! Μάλιστα τέλη Αυγούστου γιορτάζεται η συγκομιδή της με την περίφημη «γιορτή της πατάτας» στη Μαντινεία.


Σύσταση πατάτας (ωμής)/ 100γρ:
Θερμίδες:75 KCAL
ΥΔΑΤΑΝ/ΚΕΣ: 17,2 γρ

Κάλιο: 360Μg
μαγνήσιο: 17mg
Πηγή: «πινάκες σύνθεσης τροφιμων», α. Τριχόπουλος


Μετά από σχολαστικό πλύσιμο μιας πατάτας (που είναι σε καλή κατάσταση)μπορείτε να καταναλώσετε τη θρεπτικότατη φλούδα της

Σύσταση πατάτας (ωμής)/ 100γρ:

Θερμίδες:75 KCAL
ΥΔΑΤΑΝ/ΚΕΣ: 17,2 γρ
Κάλιο: 360Μg
μαγνήσιο: 17mg

Πηγή: «πίνακες σύνθεσης τροφίμων», α. Τριχόπουλος

Μέτα από σχολαστικό πλύσιμο μιας πατάτας (που είναι σε καλή κατάσταση) μπορείτε να καταναλώσετε τη θρεπτικότατη φλούδα της

ΑΛΛΟ ΒΡΑΣΤΗ.. ΑΛΛΟ ΨΗΤΗ.. ΑΛΛΟ ΤΗΓΑΝΗΤΗΠατάτα βραστή (100γρ):
72 θερμίδες
Πατάτα ψητή (100γρ):
77 θερμίδες
Πατάτα τηγανητή (100γρ): 280 θερμίδες

*Μπορείτε να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο της τηγανητής πατάτας κόβοντας τη σε μεγαλύτερα κομμάτια και βάζοντας απορροφητικό χαρτί. Ακόμα μπορείτε να τη ψήσετε ψιλοκομμένη στο φούρνο (μοιάζει με τηγανητή!)

http://bertzeletos.wordpress.com/
* ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου