Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ο πλούτος των αγροτικών προϊόντων της Αρκαδικής γής



Στην περιήγησή σας στην Αρκαδία, θα συναντήσετε πολλά προϊόντα λαϊκής τέχνης και αγροτικά προϊόντα.  Ξυλόγλυπτα, πήλινα ζωγραφιστά σκεύη, υφαντά και κεντήματα, θα σας εκθέσουν με τον καλύτερο τρόπο το πέρασμα του παρελθόντος του τόπου στο σήμερα, μέσω της παράδοσης.
Επίσης θα γνωρίσετε  τον πλούτο των αγροτικών προϊόντων της Αρκαδικής γής, κάποια εκ των οποίων είναι βιολογικής καλλιέργειας. Γνωστά είναι τα μήλα πηλαφά ντελίσιους, τα κεράσια και τα βύσσινα της Μάκρης, οι χρυσές πατάτες του κάμπου της Τεγέας, τα κάστανα της Σκυρίτιδας και των Δολιανών, τα σκόρδα των Λιθοβουνίων, καθώς και μια ολόκληρη ποικιλία τοπικών κρασιών και τυριών.

Αργυροχρυσοχοϊα

Χειροποίητα κοσμήματα στη Στεμνίτσα
Από την δεκαετία του '70 λειτουργεί στην Στεμνίτσα σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, καταρτίζοντας εκπληκτικούς τεχνίτες – συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης αργυροχρυσοχοίας.
Αξίζει να δείτε το επιβλητικό διώροφο παραδοσιακό κτήριο της Σχολής, στην είσοδο του οικισμού. Μέσα στη Στεμνίτσα δε, θα βρείτε πολλά καταστήματα με τα δημιουργήματα των μαθητών και των απόφοιτων της σχολής, σε παραδοσιακό ή πιο μοντέρνο ύφος και μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.

Ξύλο & Πηλός

Σκαλιστή γκλίτσα στο Βαλτεσινίκο
Στους παραμαινάλιους οικισμούς η ξυλογλυπτική τέχνη,  αποτελούσε παράδοση. Από εκεί προέρχονται ξυλογλύπτες που προσέφεραν ονομαστά έργα τέχνης της εκκλησιαστικής βυζαντινής παράδοσης, όπως ξυλόγλυπτα τέμπλα και εκκλησιαστικά έπιπλα. Η εκκλησιαστική ξυλογλυπτική έχει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της σήμερα, βιομηχανοποιηθεί κι έτσι η τέχνη επιβιώνει με την μορφή μικρών οικιακών σκευών.
Στην Βυτίνα, την Ελάτη, το Βαλτεσινίκο και άλλα χωριά του Μαινάλου, αλλά και στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα όπως στον Κοσμά, θα βρείτε πολλά ξυλόγλυπτα είδη. Ξυλόγλυπτα έπιπλα, καθρέφτες, γκλίτσες αλλά και καρδάρες ή κουτάλες μαγειρικής θα σας μαγέψουν με την λεπτεπίλεπτη τέχνη τους ή την μινιμαλιστική απλότητά τους.
Σε ορισμένα χωριά όπως στον Κοσμά Κυνουρίας, θα βρείτε και εργαστήρια κομψών κεραμικών σκευών για όλες τις χρήσεις, ζωγραφισμένων στο χέρι.

Υφαντά & Κεντήματα

Λαγκαδιανό υφαντό
Από την αρχαιότητα οι γυναίκες παρήγαγαν στους αργαλειούς τους υφάσματα για το ντύσιμο της οικογένειας και τις καθημερινές οικιακές χρήσεις (ένδυση, στρωσίδια, λευκά είδη κλπ). Σταδιακά η βιοποριστική αυτή ανάγκη εξελίχθηκε σε τέχνη.
Και στην Αρκαδία, η υφαντική τέχνη εκτίθεται με περηφάνεια στα όλα τα λαογραφικά μουσεία. Εκεί μπορείτε να διαπιστώσετε πως εξελίχθηκαν τα υφαντά αυτά από απλά γεωμετρικά σχέδια σε πιό περίτεχνα μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση.
Ονομαστά είναι τα υφαντά των Λαγκαδίων και της Βυτίνας, αλλά και τα τσακώνικα υφαντά στην περιοχή του Τυρού και του Λεωνιδίου. Συνεχιστές της παράδοσης, οι γυναίκες των περιοχών αυτών παράγουν και σήμερα, μεμονωμένα ή συλλογικά, τα έργα τέχνης τους.
Υφαντά μπορείτε να αγοράσετε στον Συνεταιρισμό Γυναικών Τυρού Κυνουρίας, αλλά και σε όλα τα καταστήματα παραδοσιακών ειδών.

Ποτό "Τίποτα"

Λικεράκι "Τίποτα"
Γι' αυτούς, που αυτό που θέλουν ν' αγοράσουν είναι ένα "τίποτα", έχουμε την απάντηση. Είναι ένα ηδύποτο που παράγεται και εμφιαλώνεται στην καρδιά της Αρκαδίας, στην Τρίπολη, από το 1949. Το λικέρ αυτό που έχει σχεδόν παγκόσμια διάδοση, άρχισε ως απάντηση σε εκείνους που όταν ρωτούνται τι θα πάρουν απαντούν “τίποτα, ευχαριστώ”. Έτσι η αρχή της Αρκαδικής φιλοξενίας αλλά και η ευφυία του ποτοποιού Νικολάου Μπίρη, επέβαλλε όποιος απαντά “τίποτα”, να λαμβάνει ένα ποτηράκι από το λικέρ του.
Θα το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, τις κάβες και τα παντοπωλεία, κυρίως στην Τρίπολη.

Αρωματικά Βότανα

Βότανα στον Κοσμά Κυνουρίας
Αρωματικά βότανα και φυτά, πολυδιαφημισμένα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες από τον ίδιο τον Ιπποκράτη, εντοπίζονται στην πιο αγνή τους μορφή στην αρκαδική γη. Το Μαίναλο και ο Πάρνωνας, είναι περιοχές της φύσης προστατευόμενες από το Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (Natura).
Κάνοντας μία πεζοπορική διαδρομή στις κατάφυτες αυτές από πεύκα και έλατα εκτάσεις, αλλά και στους ασκεπείς βοσκότοπους κοντά τους, θα αντιληφθείτε ότι διατίθενται δωρεάν σε αφθονία, ρίγανη και τσάι βουνού, δίκταμο και χαμομήλι.
Εάν ωστόσο κουράζεστε με τη σκέψη να τα συλλέξετε μόνοι σας, στα
καταστήματα τουριστικών ειδών και στα παντοπωλεία θα βρείτε ολόκληρο βοτανικό θησαυρό.

Τραχανάς ή Χυλοπίτες;

Παραδοσιακός τρόπος στεγνώματος χυλοπίτας
Με αυτά τα ζυμαρικά μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αρκάδων. Παρασκευάζονται από φρέσκο γάλα που αφθονεί στην περιοχή, αλεύρι και αυγά.
Η περιοχή βρίθει από παραδοσιακές βιοτεχνίες παρασκευής, όπου μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες συσκευασίες ή να πάτε τα δικά σας υλικά και να φτιάξετε το δικό σας μίγμα. Στο μίγμα αυτό μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όπως καρότα, σπανάκι, κά – απαντώντας ελληνιστί στα ζυμαρικά της γειτονικής Ιταλίας.
Ένα από τα καλύτερα τοπικά εδέσματα στην Αρκαδία, θεωρείται ο αλανιάρης κόκκορας με χυλοπίτες.

Μέλι Βανίλια

Μέλι Βανίλια
Είναι μία σπάνια ποικιλία μελιού, που εξάγεται από ένα μελίτωμα του επίσης σπάνιου Κεφαλληνιακού ελάτου του Μαινάλου. Είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιαίτερη γεύση του.
Θα το ξεχωρίσετε από το περλέ κεχριμπαρένιο χρώμα του (σαν καραμέλα λιωμένη) και από το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς είναι λιγότερο γλυκό από τους άλλους τύπους μελιού.
Παρόλη τη σπανιότητά του και τη μικρή του παραγωγή, στην Αρκαδία θα το εντοπίσετε εύκολα στην πρωτεύουσα του νομού και γύρω από το Μαίναλο, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων έως και τα μικρότερα παντοπωλεία.
Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε σε γαλακτοπωλεία  ή ταβέρνες, πάνω σε φρέσκο πρόβειο γιαούρτι...

Μήλα Ντελίσια

Ντελίσια στη λαϊκή Τριπόλεως
Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας επαναπατρισθέντας Ελληνοαμερικανός ονόματι Πηλαφάς, έφερε στο χωριό Στρίγκου Τεγέας, σπόρο από μήλα προερχόμενα από τα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου ακόμη  καλλιεργείται εκεί μια σπάνια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα ονομαζόμενα golden russet.
Διασταύρωσε την ποικιλία αυτή με μία ντόπια δημιουργώντας τα μοναδικά στον κόσμο μήλα Ντελίσια (ή Pilafa Delicious: προϊόν ονομασίας προέλευσης). Στην Αρκαδία καλλιεργούνται σήμερα, περίπου 1500 στρέμματα μηλιών, παράγοντας πάνω από 1000 τόνους το χρόνο.
Τα Ντελίσια δεν έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά έχουν εξαίσιο άρωμα  και  διατηρούνται τραγανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα τα αναγνωρίσετε από τις πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στο κάτω μέρος τους, τα χαρακτηριστικά στίγματα και την κιτρινόθαμπη όψη τους.
Θα τα βρείτε εύκολα στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα όλου του Νομού, ακόμη και στην Αθήνα.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Πρόβειο γιαούρτι Βυτίνας
Αν βρεθείτε σε κάποιον ορεινό οικισμό της Αρκαδίας τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και δείτε καπνό να αναβλύζει από κάποια χωριάτικη αυλή, μη βιαστείτε να καλέσετε την πυροσβεστική...
Το πιθανότερο είναι να τυροκομούν, όλο χαμόγελα, γύρω από ένα μεγάλο χάλκινο καζάνι γεμάτο αχνιστό φρέσκο πρόβειο γάλα! Πλησιάστε για να παρακολουθήσετε την μαγική διαδικασία μετατροπής του γάλακτος σε τυρί, και εν συνεχεία του εναπομείναντος τυρόγαλου σε αρωματική μυζήθρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας προσφέρουν λίγη φρέσκια, αλατισμένη μυζήθρα για να δοκιμάσετε
(το τυρί φέτα χρειάζεται κάποιους μήνες για να ωριμάσει).
Την ίδια διαδικασία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στα πολλά τυροκομεία της περιοχής, που ακολουθούν το ίδιο σχεδόν τυπικό (λίγο πιο βιομηχανοποιημένο), αλλά σε πιό εντυπωσιακές ποσότητες... Τα τυροκομεία αυτά εφοδιάζουν τα καταστήματα σε όλο το νομό με εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα από πρόβειο γάλα, κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους.
Δοκιμάστε γιαούρτι, βούτυρο, μηζύθρες, τυρομήζυθρα, γραβιέρες πικάντικες ή γλυκές και φυσικά φέτα.

Μαντινειακά Κρασιά

Κόκκινο, Λευκό ή Ροζέ;
Στον νομό η αμπελοοινική δραστηριότητα είναι έντονη. Κύρια ποικιλία στον κάμπο της Μαντινείας είναι το μοσχοφίλερο, ποικιλία αναγνωρισμένη από το το 1971 ως ονομασίας προελεύσεως, με αρκετές εξαγωγές στην Ευρώπη. Δίνει εξαιρετικές ετικέτες, λευκές ή ροζέ, που εξάγονται και στο εξωτερικό. Έχει λεπτή γεύση με χαρακτηριστικό ιδίωμα τη φρεσκάδα και την έντονη οξύτητα. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η Ασπρούδα και οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Black, Chardonnay, Gewurztaminer, που δίνουν τόσο λευκούς όσο και ερυθρούς οίνους.
Πολύ εύκολα θα εντοπίσετε κάποια οινοπαραγωγική μονάδα, η οποία θα είναι επισκέψιμη (συνήθως κατόπιν συννενοήσεως), προκειμένου να γνωρίσετε τα αμπέλια, τα οινοποιία, τις κάβες και να κάνετε γευστικές δοκιμές. Πολλά από τα οινοποιία αυτά εντάσσονται στο δίκτυο “Οι δρόμοι του κρασιού”, οπότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την σχετική σηματοδότηση. Το Σεπέμβρη, μήνα του τρύγου, οργανώνεται γιορτή του κρασιού, στην Μαντίνεια.
Τους τοπικούς οίνους θα τους βρείτε σε όλες τις κάβες και καταστήματα υπεραγορών της Αθήνας - ακόμη και στο εξωτερικό. Στην Αρκαδία, σε όλες τις κάβες, καταστήματα τουριστικών ειδών, ζαχαροπλαστεία και φυσικά στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, για να συνοδεύσετε τα παραδοσιακά πιάτα που προτείνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου