Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Η πρώτη νέα καλλιέργεια «χρυσών μήλων» στο Δάρα Αρκαδίας


Μια φθινοπωρινή βόλτα στο κάμπο του Δάρα αποκτά ξεχωριστή αξία όταν, εκτός από χρώματα, αρώματα ώριμων φρούτων της εποχής, ήχους γάργαρων νερών, συναντάς απλούς αυθεντικούς ανθρώπους, που επένδυσαν στα όνειρα τους και σύνδεσαν το μέλλον τους με τη γη, που τους γέννησε και τους ανάθρεψε.
Ο κ. Κώστας Σκόνδρας, ένας «νέος συνταξιούχος», από τους πολλούς που διαθέτει πλέον η χώρα μας, αποφάσισε να αποτελέσει το παράδειγμα και επέστρεψε στο χωριό του βάζοντας ως στόχο να δημιουργήσει την πρώτη καλλιέργεια «χρυσών μήλων» δηλ. άγριας κυδωνιάς στο Δάρα.
Μας μίλησε λοιπόν για το νέο εγχείρημα του και για τη ζωή στο χωριό ως «επιστρέφων στη φύση».

Dara.gr : Με ποιό κριτήριο άφησες την Αθήνα για να επιστρέψεις εδώ στο Δάρα και να ασχοληθείς με τη γη;
Κώστας: Ποτέ δε ξέχασα τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και η πρώτη σκέψη μετά τη συνταξιοδότηση μου μόλις στα 44 ήταν να επιστρέψω στο χωριό και να φτιάξω ένα μικρό κτήμα με διάφορα δέντρα, αξιοποιώντας ένα μικρό οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο εδώ στον Παλιόπυργο, στο κάμπο του Δάρα. Ο πρώτος λόγος λοιπόν ήταν η αγάπη και η νοσταλγία για τον τόπο μας, ο δεύτερος η αποκέντρωση & ο τρίτος να δημιουργήσω ένα κίνητρο σύνδεσης του γιου μου με τον τόπο καταγωγής του…με το χωριό.
Dara.gr : Το κτήμα σήμερα βλέπουμε ότι περιλαμβάνει πολλά είδη δέντρων αλλά εκείνο που ξεχωρίζει είναι οι κυδωνιές και μάλιστα με αρκετή ποσότητα παραγωγής για φέτος..
Κώστας: Πράγματι το κτήμα μετά από 8 χρόνια περίπου ασχολίας έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ποικιλίες μήλων που ευδοκιμούν στον κάμπο μας όπως στάρκιν ρετζίφ, ντελίσια πιλαφά, γκόλντεν, δύο ειδών ροδάκινα ,τρία είδη αχλάδια, κερασιές αλλά κυρίως έχω επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της άγριας κυδωνιάς.

Dara.gr : Πως επέλεξες να καλλιεργήσεις κυδώνια, τα λεγόμενα «χρυσά μήλα» στο κάμπο του Δάρα, δεν το έχει κάνει κανένας άλλος έως σήμερα..εδώ στην περιοχή μας μόνο λίγες αυτοφυείς κυδωνιές υπήρχαν..ήταν μια πρόκληση αυτή η καλλιέργεια για σένα;
Κώστας: Στην Αθήνα περνούσα τον ελεύθερο χρόνο μου μελετώντας εκτός από ..ιστορία κ γεωγραφία, που μου αρέσουν πάρα πολύ..κυρίως μέσω διαδικτύου πληροφορίες για νέες καλλιέργειες και γενικά θέματα πάνω στην αγροτική παραγωγή. Η ιδέα της καλλιέργειας κυδωνιών με είχε εντυπωσιάσει και άρχισα να μελετώ αν μπορούσα να προσαρμόσω αυτή την καλλιέργεια στα δικά μας χώματα. Μετά από έρευνα και πληροφόρηση διαπίστωσα πως το όνειρο μου θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι ήρθα και φύτεψα αρχικά 2 στρέμματα άγριες κυδωνιές.


Dara.gr : Επισκέφτηκες προς ενημέρωση άλλες περιοχές συστηματικής καλλιέργειας κυδωνιάς και από πού προμηθεύτηκες το φυτώριο;
Κώστας: Στα πλαίσια της αρχικής έρευνας επισκέφτηκα περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούν χρόνια κυδώνια και έχουν αναπτύξει και μεγάλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως το Βελβεντό Κοζάνης. Εκεί απέκτησα και γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Διαπίστωσα δε, πως δεν απαιτείται σπουδαία τεχνογνωσία και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό.
Το φυτώριο το προμηθεύτηκα από επαγγελματία του χωριού μας εδώ στο Δάρα όχι μόνο για να ενισχύσω την τοπική οικονομία αλλά και γιατί διαθέτει ποικιλίες φυτωρίων προσαρμοσμένες στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες και στο δικό μας έδαφος.
Dara.gr : Πότε είναι ακριβώς η εποχή συγκομιδής των «χρυσών μήλων», μετά από πόσο χρονικό διάστημα παίρνεις παραγωγή από τις κυδωνιές και πόση ποσότητα κατά μέσο όρο μπορεί να δώσει ένα δέντρο;
Κώστας: Αρχικά μετά τα δυο χρόνια μια κυδωνιά μπορεί να δώσει έως και 100 κιλά κυδώνια .Σημειωτέον ότι ένα κυδώνι μπορεί να ζυγίζει από 300-500 γραμ.
Aργότερα, όταν το δέντρο μεστώσει περίπου στα 4 χρόνια μπορεί να φτάσει και τα 500 κιλά παραγωγής. Η εποχή συγκομιδής είναι τα τέλη Οκτωβρίου.
Dara.gr : Σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ποια είναι η διαφορά ως προς το καλλιεργητικό κόστος και ως προς τη μέθοδο καλλιέργειας;
Κώστας: Το καλλιεργητικό κόστος είναι σαφώς πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής μας και όχι μόνο. Σκεφτείτε ότι η κυδωνιά χρειάζεται μόλις 3-5 ραντίσματα και μάλιστα με οικονομικό τρόπο, γιατί τα περισσότερα είναι προληπτικού χαρακτήρα, λίγα ποτίσματα κυρίως τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού και ένα περιοριστικό κλάδεμα. Γενικά είναι ένα είδος καλλιέργειας εύκολο, μη κοστοβόρο που σου εξασφαλίζει ένα εισόδημα ενώ παράλληλα σου αφήνει και αρκετό ελεύθερο χρόνο. Δηλ. δεν είναι μια απολύτως δεσμευτική καλλιέργεια.


Dara.gr : Σήμερα στην εποχή της κρίσης και του επαναπροσδιορισμού των αξιών θα συνιστούσες σε έναν νέο άνεργο να ασχοληθεί με την καλλιέργεια κυδωνιών εδώ στο Δάρα; Αν ναι τι θα του έλεγες να προσέξει;

Κώστας: Ανεπιφύλακτα θα συνιστούσα σε κάθε νέο να επιχειρήσει σ αυτό τον τομέα. Το κυδώνι έχει υψηλή διατροφική αξία, δε χρησιμοποιείται μόνο στη ζαχαροπλαστική ή ως γλυκό του κουταλιού αλλά έχει και θεραπευτικές ιδιότητες . Μη ξεχνάμε ότι η ποσότητα κυδωνιών που παράγουμε στην Ελλάδα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης. Υπάρχει λοιπόν μερίδιο στην αγορά. Επίσης μια καλή ιδέα είναι η καλλιέργεια του προϊόντος σε συνδυασμό με ένα μικρό κέντρο μεταποίησης όπου ο ίδιος ο παραγωγός θα μπορεί να το επεξεργάζεται. Σήμερα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης τέτοιων επιχειρηματικών σχεδίων και μάλιστα όταν περιέχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Εκείνο που θα τον συμβούλευα είναι πρωτίστως να δώσει έμφαση στην έρευνα σχετικά με την διάθεση της παραγωγής του στην αγορά ή να μεταποιήσει ο ίδιος το προϊόν του .
Για μένα αυτή η δραστηριότητα είναι χόμπυ αλλά κάποιος άλλος και μάλιστα νέος θα μπορούσε να το σκεφτεί και να το δει ως μια καλή επαγγελματική επιλογή που θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Dara.gr : Τελικά είσαι ευχαριστημένος με την επιλογή σου;
Κώστας: Είμαι ευχαριστημένος από πολλές απόψεις. Αρχικά γιατί ζω ποιοτικά στον τόπο μου, όπως εγώ επέλεξα. Αξιοποιώ δημιουργικά το χρόνο μου. Η καλλιέργεια των κυδωνιών τελικά ήταν μια σωστή επιλογή και μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση.
Dara.gr : Κώστα ευχόμαστε καλή σοδειά και καλή επιτυχία στα σχέδια σου. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και για τα μυρωδάτα «χρυσά μήλα»
Εις το επανιδείν.
Για το Dara.gr
Αντωνία Κορδοπάτη-Φιλόλογος
Γραμματέας του Συνδέσμου ΔαραίωνΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ: Γιορτή της Γης στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ: Γιορτή της Γης στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας:

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως Κυριακή 1 Νοεμβρίου Σ τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και  1η Νοεμβρίου 2015 ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός...


Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Στην Καστάνιτσα - ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, ο μήνας της συγκομιδής των καστάνων , ο μήνας που συνδεέται με τον αγαπημένο μας καρπό, το κάστανο , ο μήνας που ανέδειξε την ομορφιά αυτού του τόπου . Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και φέτος στο χωριό μας - στην Καστάνιτσα  Αρκαδίας - την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.
Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας.  Μετά από 31 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε  την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε  ζωή και ανάπτυξη στην Καστάνιτσα.
Θα είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και φέτος στην Γιορτή μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  - ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ  22001                                                                           
Τηλ:  Πεφάνης Σωτήρης - 6978996020 &
  Φωτίου Ρία - 6978559494                                                        

Email: info@kastanitsa.gr    -   web:  www.kastanitsa.gr

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Οι αγρότες στο στόχαστρο κυβέρνησης και τραπεζών - Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες

  αγροτικός κόσμος  


Η κυβέρνηση φέρνει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες που έχουν χαρακτήρα φοροκαταιγίδας.

Οι αγρό­τες θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν 26% φόρο από το πρώτο ευρώ του ει­σο­δή­μα­τός τους, προ­κα­τα­βο­λή 100% του φόρου της επό­με­νης χρο­νιάς και ΦΠΑ για τα αγρο­τι­κά εφό­δια στο 23%. Επί­σης κα­ταρ­γού­νται οι επι­στρο­φές του ει­δι­κού φόρου για το αγρο­τι­κό πε­τρέ­λαιο, δια­τη­ρεί­ται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τρι­πλα­σιά­ζο­νται οι αγρο­τι­κές ασφα­λι­στι­κές και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές. 
Έφτα­σε η στιγ­μή που η κυ­βέρ­νη­ση στέλ­νει και στους αγρό­τες το λο­γα­ρια­σμό του μνη­μο­νί­ου, πιο άμεσα αυτή τη φορά, με τε­ρά­στια ποσά που θα ζη­τη­θεί να με­τα­φερ­θούν από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα στους διε­θνείς και ντό­πιους δα­νει­στές.
Αυτές οι με­γά­λες αλ­λα­γές στην κα­τά­στα­ση των αγρο­τών, των οποί­ων ακόμα δεν έχου­με αντι­λη­φθεί στο σύ­νο­λο των επι­πτώ­σε­ων, θα με­τα­σχη­μα­τί­σουν τον χάρτη της ελ­λη­νι­κής γε­ωρ­γί­ας. Θα πλη­γούν σε ση­μείο εξα­φά­νι­σης οι μι­κροί και με­σαί­οι αγρό­τες και η πρω­το­γε­νής πα­ρα­γω­γή μαζί με τη μι­κρο­με­σαία με­τα­ποί­η­ση θα πε­ρά­σουν στις με­γά­λες αγρο­βιο­μη­χα­νι­κές μο­νά­δες και τις τρά­πε­ζες.
Τα συ­νε­χή οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά (μέσω ΚΑΠ και Κα­νο­νι­σμών της ΕΕ) εμπό­δια, που εδώ και χρό­νια δυ­σκο­λεύ­ουν τους μι­κρούς και με­σαί­ους πα­ρα­γω­γούς, διο­γκώ­νο­νται σε αβά­στα­κτο βαθμό με τα νέα μέτρα. Μετά από επτά χρό­νια ύφε­σης η φο­ρο­ε­πι­δρο­μή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ θα επι­φέ­ρει το τε­λειω­τι­κό χτύ­πη­μα σε με­γά­λο αριθ­μό αγρο­τών και θα θέσει υπό επα­νε­ξέ­τα­ση αν μπο­ρεί κά­ποιος να πα­ρα­μεί­νει στον αγρο­τι­κό χώρο.
Το χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­βλη­μα του μι­κρο­με­σαί­ου αγρο­τι­κού κό­σμου θα έρ­θουν να «κα­λύ­ψουν» οι τρά­πε­ζες (βλέπε Πει­ραιώς, Alpha Bank κ.λπ), με προ­τά­σεις που θα με­τα­φέ­ρουν τις ση­μα­ντι­κό­τα­τες αγρο­τι­κές επι­δο­τή­σεις, τις οποί­ες στο­χεύ­ουν εδώ και χρό­νια, στα δικά τους τα­μεία, με­τα­τρέ­πο­ντας τους αγρό­τες σε ερ­γά­τες της γης τους (για όσο την έχουν ακόμα).
Οι εκ­φω­νή­σεις της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας έχουν ένα κυ­ρί­αρ­χο και κα­θο­ρι­στι­κό στοι­χείο: τη συμ­μόρ­φω­ση, πάνω απ’ όλα, με το υπο­γρα­φέν μνη­μό­νιο, από την «πρώτη φορά αρι­στε­ρή» κυ­βέρ­νη­ση! Από εκεί και πέρα ξε­κι­νά­νε οι όποιες «προ­σπά­θειες» του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, για… «απά­λυν­ση δυ­σμε­νών επι­πτώ­σε­ων που φέρ­νει η συμ­φω­νία», κατά τις δη­λώ­σεις του ίδιου.
Ποια απά­λυν­ση όμως; Τα έσοδα από τη φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση των αγρο­τών έχουν ήδη εγ­γρα­φεί στα προ­σχέ­δια του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και τα ρα­βα­σά­κια για την εί­σπρα­ξη της ανα­δρο­μι­κά (από 1/1/2014) αυ­ξη­μέ­νης προ­κα­τα­βο­λής φόρου είναι ήδη στα χέρια των αγρο­τών.
Οι «λύ­σεις» όπως τα βι­βλία εσό­δων-εξό­δων, από τα οποία θα συ­νά­γε­ται πως… δεν χρειά­ζε­ται να φο­ρο­λο­γη­θούν οι αγρό­τες, η αό­ρι­στη «ανά­πτυ­ξη» (χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιον θα ευ­νο­εί, τα καρ­τέλ του γά­λα­κτος ή τους μι­κρούς κτη­νο­τρό­φους), ή η θε­ω­ρία ότι οι «κατά κύριο επάγ­γελ­μα» αγρό­τες δεν θα θι­γούν (που και αυτό είναι προς δια­πραγ­μά­τευ­ση με τους «θε­σμούς») είναι κενές πε­ριε­χο­μέ­νου κι εκ­στο­μί­ζο­νται για «να έχου­με κάτι να λέμε». Όσο για τα πο­λυα­γα­πη­μέ­να στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και πο­λυ­δια­φη­μι­σμέ­να ΕΣΠΑ, ο υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας, αρ­μό­διος γι’ αυτά, Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης, ση­μεί­ω­σε ότι η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί βα­σι­κό πυ­λώ­να του νέου ΕΣΠΑ. Αγρό­τες-επι­χει­ρη­μα­τί­ες λοι­πόν έχουν να ελ­πί­ζουν. Οι υπό­λοι­ποι στα ΕΣΠΑ για ανέρ­γους…
Γι’ αυτό ξε­περ­νά­ει κάθε όριο θρά­σους η δή­λω­ση του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων που είχε πει πως οι αγρό­τες παίρ­νουν ενι­σχύ­σεις από την ΕΕ και γι’ αυτό δεν τους συ­νέ­φε­ρε να μην υπο­γρα­φεί η «συμ­φω­νία» (που λέ­γε­ται «Μνη­μό­νιο ΙΙΙ»).
Οι αντι­δρά­σεις από συ­ντο­νι­στι­κά των αγρο­τών σε όλη την Ελ­λά­δα είναι ήδη ση­μα­ντι­κές. Αυτή τη στιγ­μή, το σύ­νο­λο του μι­κρού και με­σαί­ου αγρο­τι­κού χώρου (γε­ωρ­γοί, κτη­νο­τρό­φοι, αλιείς, έμπο­ροι των λαϊ­κών αγο­ρών) ενώ­νει τις δυ­νά­μεις του και αντι­δρά στη σχε­δια­ζό­με­νη εξα­φά­νι­σή του. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις, που σχε­διά­ζο­νται σε όλη την Ελ­λά­δα, θα απο­τυ­πώ­σουν και στην πράξη την αντί­στα­ση των αγρο­τών στην εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νί­ων και θα θέσει με πραγ­μα­τι­κούς όρους στους αγρό­τες, αλλά και σε ολό­κλη­ρη την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, τι ζη­τά­ει η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και οι δα­νει­στές από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα και αν το απο­δέ­χο­νται.

Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Δίνουν 15 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου για να παρασκευάσουν υγειοπροστατευτικά προϊόντα

   ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ   «Τσακάλια» οι ξένοι… «Τσάκωσαν» μια καινοτομία του Πανεπιστημίου Αθηνών και των γνωστών στη Μεσσηνία ερευνητών Προκόπη Μαγιάτη και Ελένης Μέλλιου και παρασκεύασαν προϊόντα με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των πόνων των μυών και των αρθρώσεων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ψάχνει λάδια για την παρασκευή αυτών των προϊόντων, προσφέροντας την απίστευτη τιμή των 15 ευρώ ανά κιλό…
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στη Μάλαγα της Ισπανίας, παρουσιάστηκαν τα νέα προϊόντα της σειράς Oleocanthol, της εταιρείας Carcabuey Health Venture. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι Έλληνες ερευνητές Δρ. Προκόπης Μαγιάτης και Δρ. Ελένη Μέλλιου -που έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε ελαιόλαδα της Μεσσηνίας- οι οποίοι ανέπτυξαν με την ομάδα τους την οικολογικά φιλική μέθοδο παραγωγής της πρώτης ύλης στην Ελλάδα καθώς και πλήθος ιατρών από νοσοκομεία της Ανδαλουσίας.
Η πρώτη ύλη αποτελείται από ειδικό εκχύλισμα ελαιολάδου με περιεκτικότητα 50% σε ελαιοκανθάλη και απευθύνεται σαν επικουρικό προϊόν σε ασθενείς με μυικούς πόνους και πόνους αρθρώσεων.
"Sponsored links"
Η νέα καινοτομία βασίζεται στην κατάλληλη επιλογή ελαιολάδου με τη μέθοδο Aristoleo™ που επίσης έχει αναπτυχθεί από τους ίδιους Έλληνες ερευνητές.
Η παρουσίαση του προϊόντος έγινε υπό την αιγίδα της Oleocanthal International Society.
Ας ελπίσουμε σύντομα και ελληνικές εταιρείες να ακολουθήσουν τα πρωτοπόρα βήματα των αντίστοιχων ισπανικών αξιοποιώντας την εμπειρία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ανακοίνωση διεθνούς βραβείου
Η διεθνής επιστημονική εταιρεία Oleocanthal International Society αναζητά ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα και καθαρότητα σε ελαιοκανθάλη μέχρι τις 28/2/2016. Στον παραγωγό που θα επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα θα δοθεί τιμητική βράβευση αξίας 1000 ευρώ κατά τη διάρκεια του επόμενου συνεδρίου της εταιρείας το 2016.
Σε όλους τους παραγωγούς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα δοθεί πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης εκ μέρους της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας.
Προϋπόθεση συμμετοχής το λάδι να έχει ελεγχθεί με φασματοσκοπία NMR για επιβεβαίωση της περιεκτικότητας. Κόστος συμμετοχής και χημικής ανάλυσης για Έλληνες παραγωγούς: 100 ευρώ. Επίσης η εταιρεία εγγυάται την απορρόφηση 1.000 λίτρων σε τιμή 15 ευρώ/kg μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών για το κορυφαίο ελαιόλαδο αν περιέχει >1000 mg/Kg ελαιοκανθάλη.
Το λάδι που θα επιλεγεί θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ελληνικές συμμετοχές μπορείτε να επικοινωνείτε με τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη στο magiatis@pharm.uoa.gr