Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι αγρότες στο στόχαστρο κυβέρνησης και τραπεζών - Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες

  αγροτικός κόσμος  






Η κυβέρνηση φέρνει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες που έχουν χαρακτήρα φοροκαταιγίδας.

Οι αγρό­τες θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν 26% φόρο από το πρώτο ευρώ του ει­σο­δή­μα­τός τους, προ­κα­τα­βο­λή 100% του φόρου της επό­με­νης χρο­νιάς και ΦΠΑ για τα αγρο­τι­κά εφό­δια στο 23%. Επί­σης κα­ταρ­γού­νται οι επι­στρο­φές του ει­δι­κού φόρου για το αγρο­τι­κό πε­τρέ­λαιο, δια­τη­ρεί­ται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τρι­πλα­σιά­ζο­νται οι αγρο­τι­κές ασφα­λι­στι­κές και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές. 
Έφτα­σε η στιγ­μή που η κυ­βέρ­νη­ση στέλ­νει και στους αγρό­τες το λο­γα­ρια­σμό του μνη­μο­νί­ου, πιο άμεσα αυτή τη φορά, με τε­ρά­στια ποσά που θα ζη­τη­θεί να με­τα­φερ­θούν από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα στους διε­θνείς και ντό­πιους δα­νει­στές.
Αυτές οι με­γά­λες αλ­λα­γές στην κα­τά­στα­ση των αγρο­τών, των οποί­ων ακόμα δεν έχου­με αντι­λη­φθεί στο σύ­νο­λο των επι­πτώ­σε­ων, θα με­τα­σχη­μα­τί­σουν τον χάρτη της ελ­λη­νι­κής γε­ωρ­γί­ας. Θα πλη­γούν σε ση­μείο εξα­φά­νι­σης οι μι­κροί και με­σαί­οι αγρό­τες και η πρω­το­γε­νής πα­ρα­γω­γή μαζί με τη μι­κρο­με­σαία με­τα­ποί­η­ση θα πε­ρά­σουν στις με­γά­λες αγρο­βιο­μη­χα­νι­κές μο­νά­δες και τις τρά­πε­ζες.
Τα συ­νε­χή οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά (μέσω ΚΑΠ και Κα­νο­νι­σμών της ΕΕ) εμπό­δια, που εδώ και χρό­νια δυ­σκο­λεύ­ουν τους μι­κρούς και με­σαί­ους πα­ρα­γω­γούς, διο­γκώ­νο­νται σε αβά­στα­κτο βαθμό με τα νέα μέτρα. Μετά από επτά χρό­νια ύφε­σης η φο­ρο­ε­πι­δρο­μή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ θα επι­φέ­ρει το τε­λειω­τι­κό χτύ­πη­μα σε με­γά­λο αριθ­μό αγρο­τών και θα θέσει υπό επα­νε­ξέ­τα­ση αν μπο­ρεί κά­ποιος να πα­ρα­μεί­νει στον αγρο­τι­κό χώρο.
Το χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­βλη­μα του μι­κρο­με­σαί­ου αγρο­τι­κού κό­σμου θα έρ­θουν να «κα­λύ­ψουν» οι τρά­πε­ζες (βλέπε Πει­ραιώς, Alpha Bank κ.λπ), με προ­τά­σεις που θα με­τα­φέ­ρουν τις ση­μα­ντι­κό­τα­τες αγρο­τι­κές επι­δο­τή­σεις, τις οποί­ες στο­χεύ­ουν εδώ και χρό­νια, στα δικά τους τα­μεία, με­τα­τρέ­πο­ντας τους αγρό­τες σε ερ­γά­τες της γης τους (για όσο την έχουν ακόμα).
Οι εκ­φω­νή­σεις της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας έχουν ένα κυ­ρί­αρ­χο και κα­θο­ρι­στι­κό στοι­χείο: τη συμ­μόρ­φω­ση, πάνω απ’ όλα, με το υπο­γρα­φέν μνη­μό­νιο, από την «πρώτη φορά αρι­στε­ρή» κυ­βέρ­νη­ση! Από εκεί και πέρα ξε­κι­νά­νε οι όποιες «προ­σπά­θειες» του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, για… «απά­λυν­ση δυ­σμε­νών επι­πτώ­σε­ων που φέρ­νει η συμ­φω­νία», κατά τις δη­λώ­σεις του ίδιου.
Ποια απά­λυν­ση όμως; Τα έσοδα από τη φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση των αγρο­τών έχουν ήδη εγ­γρα­φεί στα προ­σχέ­δια του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και τα ρα­βα­σά­κια για την εί­σπρα­ξη της ανα­δρο­μι­κά (από 1/1/2014) αυ­ξη­μέ­νης προ­κα­τα­βο­λής φόρου είναι ήδη στα χέρια των αγρο­τών.
Οι «λύ­σεις» όπως τα βι­βλία εσό­δων-εξό­δων, από τα οποία θα συ­νά­γε­ται πως… δεν χρειά­ζε­ται να φο­ρο­λο­γη­θούν οι αγρό­τες, η αό­ρι­στη «ανά­πτυ­ξη» (χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιον θα ευ­νο­εί, τα καρ­τέλ του γά­λα­κτος ή τους μι­κρούς κτη­νο­τρό­φους), ή η θε­ω­ρία ότι οι «κατά κύριο επάγ­γελ­μα» αγρό­τες δεν θα θι­γούν (που και αυτό είναι προς δια­πραγ­μά­τευ­ση με τους «θε­σμούς») είναι κενές πε­ριε­χο­μέ­νου κι εκ­στο­μί­ζο­νται για «να έχου­με κάτι να λέμε». Όσο για τα πο­λυα­γα­πη­μέ­να στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και πο­λυ­δια­φη­μι­σμέ­να ΕΣΠΑ, ο υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας, αρ­μό­διος γι’ αυτά, Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης, ση­μεί­ω­σε ότι η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί βα­σι­κό πυ­λώ­να του νέου ΕΣΠΑ. Αγρό­τες-επι­χει­ρη­μα­τί­ες λοι­πόν έχουν να ελ­πί­ζουν. Οι υπό­λοι­ποι στα ΕΣΠΑ για ανέρ­γους…
Γι’ αυτό ξε­περ­νά­ει κάθε όριο θρά­σους η δή­λω­ση του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων που είχε πει πως οι αγρό­τες παίρ­νουν ενι­σχύ­σεις από την ΕΕ και γι’ αυτό δεν τους συ­νέ­φε­ρε να μην υπο­γρα­φεί η «συμ­φω­νία» (που λέ­γε­ται «Μνη­μό­νιο ΙΙΙ»).
Οι αντι­δρά­σεις από συ­ντο­νι­στι­κά των αγρο­τών σε όλη την Ελ­λά­δα είναι ήδη ση­μα­ντι­κές. Αυτή τη στιγ­μή, το σύ­νο­λο του μι­κρού και με­σαί­ου αγρο­τι­κού χώρου (γε­ωρ­γοί, κτη­νο­τρό­φοι, αλιείς, έμπο­ροι των λαϊ­κών αγο­ρών) ενώ­νει τις δυ­νά­μεις του και αντι­δρά στη σχε­δια­ζό­με­νη εξα­φά­νι­σή του. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις, που σχε­διά­ζο­νται σε όλη την Ελ­λά­δα, θα απο­τυ­πώ­σουν και στην πράξη την αντί­στα­ση των αγρο­τών στην εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νί­ων και θα θέσει με πραγ­μα­τι­κούς όρους στους αγρό­τες, αλλά και σε ολό­κλη­ρη την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, τι ζη­τά­ει η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και οι δα­νει­στές από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα και αν το απο­δέ­χο­νται.

Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου