Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η μαντζουράνα η θεραπεία για τις ελαφρές παθήσεις.

  ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ  ΦΥΣΗΣ  


Η μαντζουράνα (Origanum majorana) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη λαμιώδη και στην οικογένεια χειλανθή, είναι δε συγγενικό φυτό με τη ρίγανη. Φτάνει το μισό μέτρο ύψος. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μία χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος. Αγαπά το ήπιο κλίμα και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται ηλιοφάνεια και έδαφος με σχετικά μεγαλύτερη υγρασία από αυτή που χρειάζεται η ρίγανη. Όταν την έχουμε σε γλάστρα, για να μην χάνει τις πολύτιμες ουσίες της, πρέπει το χώμα να είναι αφράτο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά, αλλιώς οι ρίζες της κινδυνεύουν να σαπίσουν. Έχει μικρά πράσινα αρωματικά φύλλα και το καλοκαίρι λευκά ή ροζ λουλουδάκια.
Η Φύτευση της μαντζουράνας γίνεται είτε το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) είτε την άνοιξη (Μάρτιο ως Μάιο) ενώ στη γλάστρα φυτεύουμε ως τέλη Ιουνίου. Η καλύτερη εποχή για συγκομιδή φύλλων είναι από τον Μάιο και ως την πλήρη άνθηση των φυτών, ωστόσο εμείς κόβουμε φύλλα ανάλογα και με τις εποχικές μας ανάγκες και επιθυμίες, Η μαντζουράνα μας θα ζήσει για 5-10 χρόνια, ανάλογα με τις περιποιήσεις μας.
Από τα λουλούδια της παίρνουμε το αιθέριο έλαιό της. Η μαντζουράνα ενδείκνυται στη θεραπεία ελαφρών παθήσεων του νευρικού συστήματος και σαν αντισπασμωδικό. Κράμπες, ημικρανίες -ιδιαίτερα δεξιά- πονοκέφαλοι νευροφυτικής προέλευσης, κολικοί του εντέρου, νευρικοί πόνοι στομαχιού. Στην αρωματοθεραπεία, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας για να «φέρει φως» σε σκοτεινές στιγμές της ψυχής μας, σε πένθος, πόνο, φόβο, απόγνωση, έρχεται το άρωμα της μαντζουράνας να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να βρούμε νέες ισορροπίες.
Σε μεγάλες ποσότητες επιδρά σαν ναρκωτικό. Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν έχετε βήχα κάντε εισπνοές όσο βράζει το αφέψημα. Για τους ρευματικούς πόνους κάντε κομπρέσες με ζεστό αφέψημα. Για να ανακουφιστείτε από τον πονόδοντο βάλτε σε ένα μπαμπάκι λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας και τοποθετήστε το στο χαλασμένο δόντι. Το έλαιο της μαντζουράνας είναι επουλωτικό και βοηθά να φύγουν γρήγορα οι μώλωπες και να κλείσουν οι πληγές. Η έντονη πικάντικη γεύση της μοιάζει με της ρίγανης, αλλά είναι μια ιδέα πιο γλυκιά. Στην κουζίνα αρωματίζει σάλτσες, κρέατα, λουκάνικα, ψάρια, ζυμαρικά, χορτόπιτες, τυριά, ψωμιά, λάδια, ξύδια και ποτά.

___________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου