Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μηλα DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ



 - Ημερίδα για την αξιοποίησή τους




Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για την προβολή των μήλων Τριπόλεως «DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ», το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης.
Την ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης και εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων του Δήμου Τρίπολης.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, σε σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της παραγωγικής δομής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την χώρα.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, παρουσίασε στοιχεία για την παραγωγή του μήλου Τρίπολης DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και την ανάγκη στήριξης των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, τα οποία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, μπορούν να βρουν στην αγορά το μερίδιο που τους αξίζει.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:
1) «Η μηλιά στην Ελληνική παράδοση», από την κ. Αικατερίνη Παναγοπούλου, μέλος της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, η οποία παρουσίασε εισήγηση της κας Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντριας ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών.
Το μήλο κατέχει κεντρική θέση διαχρονικά στην ελληνική παράδοση αλλά και στην παράδοση άλλων λαών. Το μήλο του Αδάμ, τα μήλα των Εσπερίδων, το μήλο της Έριδος, πλήθος δημοτικών τραγουδιών για το δέντρο της μηλιάς και τον καρπό της, είναι στοιχεία που δείχνουν τη στενή σχέση του δέντρου αυτού, με τη θρησκεία, τη μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση.
2) «O ευπατρίδης Ηλίας Πιλαφάς- Η γέννηση της ποικιλίας», από τον κ. Θεόδωρο Τσάμη, Υπάλληλο του Δήμου Τρίπολης.
Μέσα από μια πολύ εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση παρουσιάστηκε η ιστορία γέννησης της ποικιλίας μήλου Τριπόλεως Πιλαφά και η μυθιστορηματική ζωή του Ηλία Πιλαφά ο οποίος είναι ο δημιουργός της ποικιλίας.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ταξίδευσε μετανάστης στην Αμερική και στην επιστροφή του μετέφερε στην Ελλάδα σπόρους, από τους οποίους δημιούργησε το πρώτο δέντρο της ποικιλίας, έξω από το σπίτι του στην Κερασιά της Δ.Ε. Σκιρίτιδας. Μέσα από μια δύσκολη προσπάθεια για την οποία αφιέρωσε τη ζωή του, μπόρεσε να διαδώσει και να αναδείξει μια μοναδική ποικιλία μήλου, που υπάρχει μόνο στην περιοχή μας και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά αρώματά της και την καταπληκτική γεύση της.
3) «Μήλο DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ- προώθηση και προβολή», από την κα Χρυσούλα Παπαδημητρίου, Τμηματάρχη Δ/νσης Μεταποίησης-Τυποποίησης και Ποιοτικού ελέγχου ΥΠ.ΑΑΤ.
Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και στα πλεονεκτήματα της τυποποίησης για τον καταναλωτή αλλά και τον παραγωγό, μέσα από την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της φήμης που έχει το μήλο Τριπόλεως από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους, στην διαδικασία εμπορίας και διάθεσης του προϊόντος. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρίσκει στο προϊόν που αγοράζει, τα στοιχεία εκείνα που κάνουν μοναδικό το μήλο Τρίπολης ώστε να το αγοράσει πάλι, αλλά και να γίνει ο καλύτερος διαφημιστής. Η βαθιά γνώση και η συστηματική οργάνωση είναι στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν πλέον την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο κατάλληλος χρόνος συλλογής των μήλων για κάθε έτος, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες λ.χ., έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα του προϊόντος που απολαμβάνει ο καταναλωτής, διότι έχει σχέση με τη συγκέντρωση ορισμένων σακχάρων και οξέων που το κάνουν μοναδικό σε γεύση και αρώματα. Η Ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα αλλά και στις αδυναμίες σύγχρονων μορφών οργάνωσης των αγροτών, όπως είναι οι Ομάδες Παραγωγών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν: ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρίπολης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κερασιάς ιδιαίτερης πατρίδας του Ηλία Πιλαφά.
Το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου Τρίπολης, για την ανάδειξη και προώθηση του μήλου DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με ενέργειες όπως: α) ημερίδες σε δύο τοπικές κοινότητες με μεγάλη παραγωγή μήλου, που απευθύνονται κυρίως σε παραγωγούς, β) ομιλίες από τους Γεωπόνους του Δήμου σε σχολεία όλων των βαθμίδων της πόλης, γ) Διανομή φυλλαδίων και μήλων σε συσκευασία δώρου, σε χώρους της πόλης με πολλούς επισκέπτες, δ) Γευσιγνωσία μήλου Τρίπολης σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ της Αθήνας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου