Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τουρισμός στην Αρκαδία: για μια ποιοτική, μόνιμη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προσέλευση επισκεπτών στην Αρκαδία


Οι βασικοί στόχοι του συνδυασμού “Επιμελητήριο εν δράσει”

Στηρίζουμε Αρκαδία!
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού “Επιμελητήριο εν δράση” σε επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις του ορεινού όγκου της Αρκαδίας (Λεβίδι, Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα) αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός.
Συζήτησε με πολλούς επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής αναλύοντας τις βασικές θέσεις του για την τουριστική, και όχι μόνο, ανάπτυξη του τόπου μας.

Το επιμελητήριο έχει καθήκον να σταθεί στο πλάι όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Ο ταξιδιώτης είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για την Αρκαδία. Και η δυναμική του τουριστικού προϊόντος μπορεί να συμπαρασύρει σε ανοδική τροχιά και άλλους τομείς της παραγωγής όπως είναι η γεωργία και το εμπόριο σε πρώτη φάση. Αλλά όχι μόνο.
Με συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις που θα αναδεικνύουν το σύνολο της Αρκαδίας, μπορεί να γίνει συνείδηση πως ό,τι προέρχεται από εδώ είναι ποιοτικό κι έχει τη σφραγίδα ανώτερης προέλευσης.
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Αν καθιερωθεί στο μυαλό του κόσμου η σύνδεση της Αρκαδίας με την ποιότητα, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο θα ωφεληθεί η περιοχή.
Μέχρι τώρα ο κάθε επαγγελματίας παλεύει μόνος του. Αυτό δεν μπορεί να πάει τα πράγματα μακριά. Χρειάζεται να συστρατευτούμε και να παλέψουμε όλοι μαζί.
Εμείς, οι άνθρωποι που έχουμε δημιουργήσει το συνδυασμό «Επιμελητήριο Εν Δράσει» σχεδιάζουμε μια επιθετική πολιτική του επιμελητηρίου για τη στήριξη της τουριστικής επιχείρησης.

Τουρισμός στην Αρκαδία: Οι βασικοί στόχοι του συνδυασμού “Επιμελητήριο εν δράσει”
1. Πίεση για την ολοκλήρωση υποστηρικτικών υποδομών του τουρισμού. Χρειαζόμαστε ασφαλείς δρόμους και δεν θα μας πει κανείς πως αυτό είναι πολυτέλεια. Οι αναπαλαιώσεις παραδοσιακών οικισμών, η συντήρηση των μνημείων, η επέκταση της αρχαιολογικής έρευνας, η προστασία των υδάτινων πόρων είναι ζητήματα που συνδέονται στενότατα με τον τουρισμό. Και επιτέλους η δασοπροστασία. Εδώ είναι που θα δοθεί μεγάλη μάχη. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να νίπτουν τας χείρας τους για τις καταστροφές των δασών μας. Πρώτη μας προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές στις 18 Νοεμβρίου είναι να συγκαλέσουμε ευρεία σύσκεψη φορέων για να τελειώνει το θέμα με τις πυρκαγιές. Θα απαιτήσουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και οργανωμένη δράση. Σκοπός μας είναι να πιέσουμε σε κάθε κατεύθυνση. Δεν θα ανεχθούμε άλλο καλοκαίρι να γίνουν τα δάση μας παρανάλωμα.
2. Το Επιμελητήριο θα σταθεί στο πλευρό καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί των επαγγελματιών στον αγώνα της επιβίωσης. Θα παλέψουμε όλοι μαζί για ένα σταθερό και βιώσιμο επιτέλους φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο που δεν θα λεηλατεί την περιουσία και το μόχθο των ανθρώπων του τουρισμού. Και θα παλέψουμε για μια δίκαιη και αναπτυξιακή στάση των τραπεζών απέναντι στον επαγγελματία. Αυτή τη στιγμή που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, τώρα ακριβώς εάν ενωθούμε μπορούμε να διεκδικήσουμε θεσμούς και πρακτικές που να δώσουν ανάσα στην τουριστική επιχείρηση.
3. Το Επιμελητήριο εν δράσει σχεδιάζει μια αισιόδοξη και επιθετική προβολή της Αρκαδίας. Σκοπός μας είναι να ανοιχτούμε στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Οι άνθρωποι διψάνε για προορισμούς ανέγγιχτους όπως η Αρκαδία. Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε ποιος θα θυμηθεί ότι υπάρχει αυτός ο παράδεισος στην καρδιά της Ελλάδας. Όχι. Θα πάμε εμείς στις διεθνείς εκθέσεις και θα επιβληθούμε. Και θα ζητήσουμε την υποστήριξη που αξίζουμε από τους εθνικούς φορείς σε αυτή μας τη στρατηγική. Πρέπει να γίνει μια συμμαχία από τοπικούς και εθνικούς φορείς, δήμους, περιφέρεια, Υπουργείο τουρισμού. Και θα απαιτήσουμε να σταθούν στο πλευρό της Αρκαδίας. Το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Αρκαδίας είναι ακαταμάχητο: υπέροχη φύση, ιστορικότητα, έντιμοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες, τοπικά προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία προέλευσης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θέλουν ανάδειξη και ισχυροποίηση. Το επιμελητήριο θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της προβολής της Αρκαδίας.
4. Το επιμελητήριο εν δράσει θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μια ποιοτική, μόνιμη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προσέλευση επισκεπτών στην Αρκαδία. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σχεδιάζουμε στοχευμένες και αποδοτικές πρακτικές. Ο λεγόμενος θρησκευτικός τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας. Η Αρκαδία των δεκάδων ιερών μονών πρέπει να αναδείξει τη φυσιογνωμία της και να υποδεχθεί τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τον τεράστιο θρησκευτικό μας πλούτο. Το ίδιο σημαντική είναι και η διοργάνωση συνεδρίων. Πρέπει να επιβάλλουμε την Αρκαδία ως προνομιακό τόπο διεξαγωγής συνεδρίων παγκόσμιου βεληνεκούς. Αυτό εκτός του άμεσου κέρδους που αναμφίβολα θα έχουμε, θα μας προσφέρει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: θα εδραιώσει στη συνείδηση των επιφανών επισκεπτών την Αρκαδία. Και αυτοί οι επισκέπτες θα γίνουν οι πρεσβευτές μας στον κόσμο.
5. Το επιμελητήριο θα δώσει μαζί με τους υπόλοιπους φορείς τη μάχη για την καθιέρωση ακόμα περισσότερων προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η σύνδεση της Αρκαδίας στη συνείδηση του κόσμου με μοναδικά, αυθεντικά, αγνά προϊόντα είναι εργαλείο όχι μόνο για την παραγωγή και το εμπόριο αλλά και για τον τουρισμό.
6. Πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη της μοναδικότητας της αρκαδικής φυσιογνωμίας. Σε έναν κόσμο ισοπεδωμένο και χωρίς πολλές διαφορές η ιδιαιτερότητα της Αρκαδίας πρέπει να αναδειχτεί και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης. Οι παραδοσιακές γιορτές,  η τήρηση των εθίμων και η αναβίωσή τους, η προβολή των ιδιωμάτων, των χορών και της μουσικής θα λειτουργήσουν πρωταγωνιστικά στην προσέλευση ταξιδιωτών. Στην παγκόσμια τουριστική οικονομία υπάρχει ένα ρητό που λέει: «ή γίνε πολύ μεγάλος, ή γίνε πολύ διαφορετικός ή φύγε από την αγορά». Η Αρκαδία είναι πολύ διαφορετική, πολύ μαγευτική, πολύ διατηρημένη. Άρα δεν θα φύγει από την αγορά.
Αυτές είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες. Χρειάζεται αγώνας, δεν μπορεί ο κάθε επαγγελματίας να παλεύει μόνος του χωρίς υποστήριξη και χωρίς συλλογικό όραμα.
Το επιμελητήριο έχει καθήκον και συμφέρον να στηρίξει τον τουρισμό, να τον βγάλει από τα πλαστά αδιέξοδα και να τον τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή μάχης για την ανάπτυξη της Αρκαδίας.
Πρέπει σε αυτές τις εκλογές του επιμελητηρίου να δηλώσουμε όλοι  το παρόν. Πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες. Εμείς, οι άνθρωποι που αποτελούμε το συνδυασμό «Επιμελητήριο Εν Δράσει» περνάμε τις ίδιες αγωνίες με τον καθένα σας. Και έχουμε αποφασίσει πως δεν πάει άλλο με την αδράνεια.
Θέλουμε να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία γιατί έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την Αρκαδία και δεν θα αφήσουμε να μας τις κλέψει κανείς. Σε αυτές τις εκλογές δεν ζητάμε μόνο την ψήφο σας. Ζητάμε την ουσιαστική σας συμμετοχή.
Το επιμελητήριο είναι ζωντανός οργανισμός και έχει τη δυνατότητα να παρέμβει ουσιαστικά για να αλλάξει το κλίμα προς το συμφέρον όλων μας.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε.
Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές.
Η Αρκαδία είναι ένας επίγειος παράδεισος. Της αξίζει προσοχή και προκοπή.

Επιμελητήριο εν δράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου