Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Ο πλούτος των αγροτικών προϊόντων της Αρκαδικής γήςΣτην περιήγησή σας στην Αρκαδία, θα συναντήσετε πολλά προϊόντα λαϊκής τέχνης και αγροτικά προϊόντα.  Ξυλόγλυπτα, πήλινα ζωγραφιστά σκεύη, υφαντά και κεντήματα, θα σας εκθέσουν με τον καλύτερο τρόπο το πέρασμα του παρελθόντος του τόπου στο σήμερα, μέσω της παράδοσης.
Επίσης θα γνωρίσετε  τον πλούτο των αγροτικών προϊόντων της Αρκαδικής γής, κάποια εκ των οποίων είναι βιολογικής καλλιέργειας. Γνωστά είναι τα μήλα πηλαφά ντελίσιους, τα κεράσια και τα βύσσινα της Μάκρης, οι χρυσές πατάτες του κάμπου της Τεγέας, τα κάστανα της Σκυρίτιδας και των Δολιανών, τα σκόρδα των Λιθοβουνίων, καθώς και μια ολόκληρη ποικιλία τοπικών κρασιών και τυριών.

Αργυροχρυσοχοϊα

Χειροποίητα κοσμήματα στη Στεμνίτσα
Από την δεκαετία του '70 λειτουργεί στην Στεμνίτσα σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, καταρτίζοντας εκπληκτικούς τεχνίτες – συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης αργυροχρυσοχοίας.
Αξίζει να δείτε το επιβλητικό διώροφο παραδοσιακό κτήριο της Σχολής, στην είσοδο του οικισμού. Μέσα στη Στεμνίτσα δε, θα βρείτε πολλά καταστήματα με τα δημιουργήματα των μαθητών και των απόφοιτων της σχολής, σε παραδοσιακό ή πιο μοντέρνο ύφος και μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.

Ξύλο & Πηλός

Σκαλιστή γκλίτσα στο Βαλτεσινίκο
Στους παραμαινάλιους οικισμούς η ξυλογλυπτική τέχνη,  αποτελούσε παράδοση. Από εκεί προέρχονται ξυλογλύπτες που προσέφεραν ονομαστά έργα τέχνης της εκκλησιαστικής βυζαντινής παράδοσης, όπως ξυλόγλυπτα τέμπλα και εκκλησιαστικά έπιπλα. Η εκκλησιαστική ξυλογλυπτική έχει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της σήμερα, βιομηχανοποιηθεί κι έτσι η τέχνη επιβιώνει με την μορφή μικρών οικιακών σκευών.
Στην Βυτίνα, την Ελάτη, το Βαλτεσινίκο και άλλα χωριά του Μαινάλου, αλλά και στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα όπως στον Κοσμά, θα βρείτε πολλά ξυλόγλυπτα είδη. Ξυλόγλυπτα έπιπλα, καθρέφτες, γκλίτσες αλλά και καρδάρες ή κουτάλες μαγειρικής θα σας μαγέψουν με την λεπτεπίλεπτη τέχνη τους ή την μινιμαλιστική απλότητά τους.
Σε ορισμένα χωριά όπως στον Κοσμά Κυνουρίας, θα βρείτε και εργαστήρια κομψών κεραμικών σκευών για όλες τις χρήσεις, ζωγραφισμένων στο χέρι.

Υφαντά & Κεντήματα

Λαγκαδιανό υφαντό
Από την αρχαιότητα οι γυναίκες παρήγαγαν στους αργαλειούς τους υφάσματα για το ντύσιμο της οικογένειας και τις καθημερινές οικιακές χρήσεις (ένδυση, στρωσίδια, λευκά είδη κλπ). Σταδιακά η βιοποριστική αυτή ανάγκη εξελίχθηκε σε τέχνη.
Και στην Αρκαδία, η υφαντική τέχνη εκτίθεται με περηφάνεια στα όλα τα λαογραφικά μουσεία. Εκεί μπορείτε να διαπιστώσετε πως εξελίχθηκαν τα υφαντά αυτά από απλά γεωμετρικά σχέδια σε πιό περίτεχνα μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση.
Ονομαστά είναι τα υφαντά των Λαγκαδίων και της Βυτίνας, αλλά και τα τσακώνικα υφαντά στην περιοχή του Τυρού και του Λεωνιδίου. Συνεχιστές της παράδοσης, οι γυναίκες των περιοχών αυτών παράγουν και σήμερα, μεμονωμένα ή συλλογικά, τα έργα τέχνης τους.
Υφαντά μπορείτε να αγοράσετε στον Συνεταιρισμό Γυναικών Τυρού Κυνουρίας, αλλά και σε όλα τα καταστήματα παραδοσιακών ειδών.

Ποτό "Τίποτα"

Λικεράκι "Τίποτα"
Γι' αυτούς, που αυτό που θέλουν ν' αγοράσουν είναι ένα "τίποτα", έχουμε την απάντηση. Είναι ένα ηδύποτο που παράγεται και εμφιαλώνεται στην καρδιά της Αρκαδίας, στην Τρίπολη, από το 1949. Το λικέρ αυτό που έχει σχεδόν παγκόσμια διάδοση, άρχισε ως απάντηση σε εκείνους που όταν ρωτούνται τι θα πάρουν απαντούν “τίποτα, ευχαριστώ”. Έτσι η αρχή της Αρκαδικής φιλοξενίας αλλά και η ευφυία του ποτοποιού Νικολάου Μπίρη, επέβαλλε όποιος απαντά “τίποτα”, να λαμβάνει ένα ποτηράκι από το λικέρ του.
Θα το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, τις κάβες και τα παντοπωλεία, κυρίως στην Τρίπολη.

Αρωματικά Βότανα

Βότανα στον Κοσμά Κυνουρίας
Αρωματικά βότανα και φυτά, πολυδιαφημισμένα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες από τον ίδιο τον Ιπποκράτη, εντοπίζονται στην πιο αγνή τους μορφή στην αρκαδική γη. Το Μαίναλο και ο Πάρνωνας, είναι περιοχές της φύσης προστατευόμενες από το Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (Natura).
Κάνοντας μία πεζοπορική διαδρομή στις κατάφυτες αυτές από πεύκα και έλατα εκτάσεις, αλλά και στους ασκεπείς βοσκότοπους κοντά τους, θα αντιληφθείτε ότι διατίθενται δωρεάν σε αφθονία, ρίγανη και τσάι βουνού, δίκταμο και χαμομήλι.
Εάν ωστόσο κουράζεστε με τη σκέψη να τα συλλέξετε μόνοι σας, στα
καταστήματα τουριστικών ειδών και στα παντοπωλεία θα βρείτε ολόκληρο βοτανικό θησαυρό.

Τραχανάς ή Χυλοπίτες;

Παραδοσιακός τρόπος στεγνώματος χυλοπίτας
Με αυτά τα ζυμαρικά μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αρκάδων. Παρασκευάζονται από φρέσκο γάλα που αφθονεί στην περιοχή, αλεύρι και αυγά.
Η περιοχή βρίθει από παραδοσιακές βιοτεχνίες παρασκευής, όπου μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες συσκευασίες ή να πάτε τα δικά σας υλικά και να φτιάξετε το δικό σας μίγμα. Στο μίγμα αυτό μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όπως καρότα, σπανάκι, κά – απαντώντας ελληνιστί στα ζυμαρικά της γειτονικής Ιταλίας.
Ένα από τα καλύτερα τοπικά εδέσματα στην Αρκαδία, θεωρείται ο αλανιάρης κόκκορας με χυλοπίτες.

Μέλι Βανίλια

Μέλι Βανίλια
Είναι μία σπάνια ποικιλία μελιού, που εξάγεται από ένα μελίτωμα του επίσης σπάνιου Κεφαλληνιακού ελάτου του Μαινάλου. Είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιαίτερη γεύση του.
Θα το ξεχωρίσετε από το περλέ κεχριμπαρένιο χρώμα του (σαν καραμέλα λιωμένη) και από το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς είναι λιγότερο γλυκό από τους άλλους τύπους μελιού.
Παρόλη τη σπανιότητά του και τη μικρή του παραγωγή, στην Αρκαδία θα το εντοπίσετε εύκολα στην πρωτεύουσα του νομού και γύρω από το Μαίναλο, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων έως και τα μικρότερα παντοπωλεία.
Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε σε γαλακτοπωλεία  ή ταβέρνες, πάνω σε φρέσκο πρόβειο γιαούρτι...

Μήλα Ντελίσια

Ντελίσια στη λαϊκή Τριπόλεως
Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας επαναπατρισθέντας Ελληνοαμερικανός ονόματι Πηλαφάς, έφερε στο χωριό Στρίγκου Τεγέας, σπόρο από μήλα προερχόμενα από τα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου ακόμη  καλλιεργείται εκεί μια σπάνια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα ονομαζόμενα golden russet.
Διασταύρωσε την ποικιλία αυτή με μία ντόπια δημιουργώντας τα μοναδικά στον κόσμο μήλα Ντελίσια (ή Pilafa Delicious: προϊόν ονομασίας προέλευσης). Στην Αρκαδία καλλιεργούνται σήμερα, περίπου 1500 στρέμματα μηλιών, παράγοντας πάνω από 1000 τόνους το χρόνο.
Τα Ντελίσια δεν έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά έχουν εξαίσιο άρωμα  και  διατηρούνται τραγανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα τα αναγνωρίσετε από τις πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στο κάτω μέρος τους, τα χαρακτηριστικά στίγματα και την κιτρινόθαμπη όψη τους.
Θα τα βρείτε εύκολα στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα όλου του Νομού, ακόμη και στην Αθήνα.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Πρόβειο γιαούρτι Βυτίνας
Αν βρεθείτε σε κάποιον ορεινό οικισμό της Αρκαδίας τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και δείτε καπνό να αναβλύζει από κάποια χωριάτικη αυλή, μη βιαστείτε να καλέσετε την πυροσβεστική...
Το πιθανότερο είναι να τυροκομούν, όλο χαμόγελα, γύρω από ένα μεγάλο χάλκινο καζάνι γεμάτο αχνιστό φρέσκο πρόβειο γάλα! Πλησιάστε για να παρακολουθήσετε την μαγική διαδικασία μετατροπής του γάλακτος σε τυρί, και εν συνεχεία του εναπομείναντος τυρόγαλου σε αρωματική μυζήθρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας προσφέρουν λίγη φρέσκια, αλατισμένη μυζήθρα για να δοκιμάσετε
(το τυρί φέτα χρειάζεται κάποιους μήνες για να ωριμάσει).
Την ίδια διαδικασία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στα πολλά τυροκομεία της περιοχής, που ακολουθούν το ίδιο σχεδόν τυπικό (λίγο πιο βιομηχανοποιημένο), αλλά σε πιό εντυπωσιακές ποσότητες... Τα τυροκομεία αυτά εφοδιάζουν τα καταστήματα σε όλο το νομό με εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα από πρόβειο γάλα, κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους.
Δοκιμάστε γιαούρτι, βούτυρο, μηζύθρες, τυρομήζυθρα, γραβιέρες πικάντικες ή γλυκές και φυσικά φέτα.

Μαντινειακά Κρασιά

Κόκκινο, Λευκό ή Ροζέ;
Στον νομό η αμπελοοινική δραστηριότητα είναι έντονη. Κύρια ποικιλία στον κάμπο της Μαντινείας είναι το μοσχοφίλερο, ποικιλία αναγνωρισμένη από το το 1971 ως ονομασίας προελεύσεως, με αρκετές εξαγωγές στην Ευρώπη. Δίνει εξαιρετικές ετικέτες, λευκές ή ροζέ, που εξάγονται και στο εξωτερικό. Έχει λεπτή γεύση με χαρακτηριστικό ιδίωμα τη φρεσκάδα και την έντονη οξύτητα. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η Ασπρούδα και οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Black, Chardonnay, Gewurztaminer, που δίνουν τόσο λευκούς όσο και ερυθρούς οίνους.
Πολύ εύκολα θα εντοπίσετε κάποια οινοπαραγωγική μονάδα, η οποία θα είναι επισκέψιμη (συνήθως κατόπιν συννενοήσεως), προκειμένου να γνωρίσετε τα αμπέλια, τα οινοποιία, τις κάβες και να κάνετε γευστικές δοκιμές. Πολλά από τα οινοποιία αυτά εντάσσονται στο δίκτυο “Οι δρόμοι του κρασιού”, οπότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την σχετική σηματοδότηση. Το Σεπέμβρη, μήνα του τρύγου, οργανώνεται γιορτή του κρασιού, στην Μαντίνεια.
Τους τοπικούς οίνους θα τους βρείτε σε όλες τις κάβες και καταστήματα υπεραγορών της Αθήνας - ακόμη και στο εξωτερικό. Στην Αρκαδία, σε όλες τις κάβες, καταστήματα τουριστικών ειδών, ζαχαροπλαστεία και φυσικά στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, για να συνοδεύσετε τα παραδοσιακά πιάτα που προτείνουμε.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Με σύνθημα «Η ΚΡΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΡΙΣΗ» το Επιμελητήριο Αρκαδίας ξεκινάει την καμπάνια για την στήριξη των αρκαδικών επιχειρήσεων και προϊόντων.


Μεγάλη καμπάνια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την στήριξη της
επιχειρηματικότητας
«Η κρίση θέλει κρίση». Ένα κοινωνικό μήνυμα για επιχειρηματίες και καταναλωτές
Με σύνθημα «Η ΚΡΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΡΙΣΗ» το Επιμελητήριο Αρκαδίας ξεκινάει την καμπάνια για την 
στήριξη των αρκαδικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Πρόκειται για μία προσπάθεια τόνωσης της 
τοπικής αγοράς, σε συνδυασμό με την παραίνεση προς τις τοπικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις 
υπηρεσίες τους και την τιμολογιακή τους πολιτική, ώστε η στήριξη να είναι αμφίδρομη μεταξύ 
επιχειρήσεων και καταναλωτών.  
«Στην Αρκαδία καταναλωτές και επιχειρήσεις είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι . Και θα αντιμετωπίσουμε μαζί την 
κρίση με ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ». Όλοι μαζί μπορούμε, είναι στα χέρια μας» είναι το βασικό σύνθημα στην 
καμπάνια. 
Πρωταγωνιστές της καμπάνιας η επιχείρηση και ο καταναλωτής, δύο χέρια που σχεδιάστηκαν ειδικά 
για την περίσταση, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν την τοπική αγορά. 
Οι επικοινωνιακοί τίτλοι «Οι επιχειρήσεις στηρίζουμε τους καταναλωτές της Αρκαδίας», «Οι
καταναλωτές στηρίζουμε τις επιχειρήσεις της Αρκαδίας» προβάλλουν την αμφίδρομη σχέση 
καταναλωτών και επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές ψωνίζουν από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας , αυτά 
τα χρήματα που δίνουν επιστρέφουν πάλι σε αυτούς. 
Η καμπάνια περιλαμβάνει: 
· Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots : 
· Μπάνερ που θα παίζουν στις ιστοσελίδες της Αρκαδίας 
· Αφίσες και αυτοκόλλητα για να αναρτηθούν στα καταστήματα – επιχειρήσεις της Αρκαδίας. 
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και 
Βιοτεχνών Αρκαδίας, των συλλόγων και των σωματείων της Αρκαδίας, θα επισκεφτεί τις περιοχές της 
Αρκαδίας προκειμένου να ενημερώσει τους επαγγελματίες και να τους προμηθεύσει με αφίσες και 
αυτοκόλλητα για τις επιχειρήσεις τους. 

ΜΜΕ
ΠΡΟΣ
ΤΡΙΠΟΛΗ 16/3/2011 
Επιπλέον για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των επιχειρήσεων της  Αρκαδίας, το Επιμελητήριο θα 
προμηθεύσει αφίσες και αυτοκόλλητα σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους και σωματεία, στους Δήμους και τα ΚΕΠ της Αρκαδίας.
Για τις επιχειρήσεις της Τρίπολης, το υλικό της καμπάνιας θα είναι διαθέσιμο στο Επιμελητήριο
Αρκαδίας και στον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Τρίπολης. 
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας παρακαλεί όποιες επιχειρήσεις επιθυμούν να
αναρτήσουν το μπάνερ ή την αφίσα στην ιστοσελίδα της επιχείρησής τους ή σε κάποιο
προσωπικό τους blog να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο Αρκαδίας όλες τις εργάσιμες μέρες και 
ώρες στα τηλέφωνα 2710 227141-2. 
Υπεύθυνοι: κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος κα. Κωνσταντίνα Παναγιώτου

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΟ ΓΑΛΑ
Θεσσαλονίκη 13 Μαρτίου 2011 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π ΟΥ

Πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει το γάλα... 
γαϊδούρας, που θεωρείται μακράν καλύτερο από το αγελαδινό και το πιο
κοντινό στο μητρικό, καθώς είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά και
πρωτεΐνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Ακόμα, 
περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ακόμα βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. 
Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γαϊδουρινού γάλακτος επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων. 
    Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδάρας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, πρόκειται να συζητηθεί-
μεταξύ άλλων θεμάτων-στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής
Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής
Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, που θα γίνει στο
ξενοδοχείο Macedonia Palace, της Θεσσαλονίκης από 18-20 Μαρτίου
2011 και οργανώνεται από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.  
    Στο συνέδριο, όπου οι ελληνικοί  γάιδαροι θα έχουν την τιμητική
τους, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο τα
αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας  σχετικά με την εκτροφή και την
υγεία των όνων στην Ελλάδα. Η ερευνητική ομάδα της Κτηνιατρικής
Σχολής Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή
Γεώργιο Αρσένο ασχολείται με τους γαϊδάρους τα τελευταία 10 χρόνια
με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ονοτροφίας, αλλά και την2
υποστήριξη των γαϊδάρων στον αγώνα τους για επιβίωση αφού
«αποτελούν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται». Ιδιαίτερη
σημασία έχει το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι
πλέον κάτω από τις 13.000, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν ήταν
95.000.  
    Επίσης είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα
ζώα, ενώ καμία από τις εγχώριες φυλές όνων δεν περιλαμβάνεται στον
κατάλογο απειλούμενων φυλών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας
(F.A.O), ο οποίος αποτελεί την παγκόσμια βάση αναφοράς. Πέρα από
την διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενετικής ποικιλότητας των
αυτοχθόνων φυλών γαιδάρων, που εκτρέφονται στην Ελλάδα, η έρευνα
έρχεται να καλύψει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαϊδουρινό γάλα
σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο.   
    Με δεδομένη την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου το γαϊδουρινό γάλα
χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για
ανθρώπινη κατανάλωση, στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία από την
ελληνική πραγματικότητα των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής
γαϊδουρινού γάλακτος και αναλύονται οι προοπτικές αυτής της
καινοτόμου δραστηριότητας.  
    Είναι γεγονός ότι στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία
παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το
γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί 60 
περίπου επιστημονικές εργασίες αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι
εργασίες αυτές υποδηλώνουν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως
εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο
αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά και ως
προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων ατόμων. 
Από τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος και τις
αναλύσεις,  που έχουν πραγματοποιηθεί,  προκύπτει ότι είναι σχετικά
φτωχό σε ολικά στερεά (8  έως 10%)  και πρωτεΐνες (1,5  έως 1,8%)  ενώ
έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%). 
    Η λιποπεριεκτικότητά του κυμαίνεται από 0,28%  έως και 1,82%  και
εξαρτάται από την εποχή του έτους. Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή μιας
γαϊδούρας κυμαίνεται από 0.9  έως 1.7  λίτρα,  ενώ η μέση ετήσια
ποσότητα είναι 489±36  λίτρα με μέση διάρκεια αρμέγματος 295±12 
μέρες. 
    Σε ότι αφορά τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο κ. Αρσένος
τονίζει στην εισήγησή του προς το συνέδριο, ότι την τελευταία δεκαετία
δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες  (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, 
Γιουγκοσλαβία)  εκτροφές όνων,  όπου το παραγόμενο γάλα
χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για
ανθρώπινη κατανάλωση.  Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του3
παραγόμενου γάλατος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι
ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας. 
    Οι εκτροφές αυτές,  που έχουν γίνει πλέον γνωστές στη χώρα μας- 
αποτελούν κατά τον ίδιο-  το κίνητρο και λειτουργούν ως πρόκληση για
τους επίδοξους εκτροφείς στην Ελλάδα. 
"Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν
στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και
την ευρηματικότητα των δημιουργών τους", υπογραμμίζει ο κ. Αρσένος. 
    Ωστόσο,  σε κάθε περίπτωση,  η εκτροφή των γαϊδάρων είναι μια
επίπονη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες.  Η δημιουργία
μιας μονάδας παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος μπορεί να είναι μια
βιώσιμη επιχείρηση κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, 
θα πρέπει κάθε επίδοξος ονοτρόφος να εξετάσει προσεκτικά τις
δυνατότητες του εγχειρήματος. 
    Σήμερα,  εκτρέφονται στην Ελλάδα περίπου 14.600  γαϊδούρια.  Στη
Θεσσαλία εκτρέφονται 801  γαϊδούρια,  σύμφωνα με στοιχεία που
υπάρχουν για τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, ενώ για
το νομό Λάρισας δεν υπάρχουν δηλωμένα ζώα.

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Στην τελική ευθεία το Ανταλλακτήριο Αγροτικών Προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας

Ανταλλακτήριο αγροτικών προϊόντων: ένα μέτρο κατά τής κρίσεως"

Στην τελική ευθεία το Ανταλλακτήριο Αγροτικών Προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας. Αγρότες: Δηλώστε συμμετοχή. Ελεύθεροι bloggers: Διαδώστε την προσπάθεια την καλή. ΜΜΕ της περιφέρειας: Γνωστοποιείστε το στους αγρότες. Εμπρός να τους δείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το σπίτι μας, την Ελλάδα μας, στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.

Στην τελική φάση της οργάνωσής του βρίσκεται το Ανταλλακτήριο Αγροτικών Προϊόντων, που εδώ και καιρό προετοιμάζει το Πατριωτικό Μέτωπο, με στόχο να φέρει σε άμεση επαφή, χωρίς μεσάζοντες και «προστάτες», τους Έλληνες αγρότες με τους Έλληνες καταναλωτές, σε τιμές χωραφιού.
Έχει ήδη βρεθεί ο χώρος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αυτές τις μέρες θα τοποθετηθούν τα ράφια και τα άλλα υποστηρικτικά της οργάνωσής του συστήματα, για την άμεση επαφή του Έλληνα αγρότη, με τον Αθηναίο καταναλωτή και την όσο καλύτερη γίνεται εξυπηρέτησή του.
Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ λεπτή φάση όπου η συνεργασία όλων των Ελλήνων Πατριωτών, είναι απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό, το Κίνημα ξεκαθαρίζει:
1. Η διαχείριση του χώρου, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜ. Θα βασίζεται στην αυτοοργάνωση, έτσι όπως εξ’ άλλου θα έπρεπε, για ένα Κίνημα βαθύτατα δημοκρατικό, όπως το Πατριωτικό Μέτωπο. Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ανταλλακτηρίου, θα είναι μικτή, από τους ίδιους τους αγρότες και από την ομάδα εθελοντών που ήδη διαμορφώνεται και η οποία είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει.
2. Ο χώρος διατίθεται τουλάχιστον για την πιλοτική του φάση ΔΩΡΕΑΝ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. Η μοναδική υποχρέωση που έχουν οι αγρότες, είναι να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, να τα τοποθετούν στα ράφια του ανταλλακτηρίου και να τα διαθέτουν στο κοινό.
3. Στο ανταλλακτήριο, μπορούν να συμμετέχουν ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ όπου θα πωλούν ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Αποκλείονται όσοι διακινούν προϊόντα άλλων αγροτών όπως και «παραγωγοί λαϊκών αγορών».
4. Στην πρώτη αυτή φάση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΨΥΓΕΙΑ. (Νωπά, γαλακτοκομικά κλπ). Θα διακινηθούν (μέχρι την επόμενη φάση κατά την οποία το ανταλλακτήριο θα εξοπλισθεί με τους προβλεπόμενους υγειονομικούς χώρους), μόνο προϊόντα που δεν χρειάζονται συντήρηση, όπως φασόλια, λάδια, ελιές, ρύζια, κρασιά, τσίπουρα κλπ.

Το Πατριωτικό Μέτωπο σε αυτήν την φάση:
1. Καλεί τους Έλληνες αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή στο Ανταλλακτήριο, υποβάλλοντας τα στοιχεία και τα προϊόντα τους στο Πατριωτικό Μέτωπο στην σελίδα http://www.pamet.gr/ContactForm.html ή στέλνοντας email στο pametopo@gmail.com, φάξ στο 2103311652 ή ακόμη επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 2103311642 και 6980292626.
2. Παρακαλεί τους ανεξάρτητους Έλληνες bloggers, να διαδώσουν το μήνυμα, δεδομένου ότι τα φερέφωνα του ΔΝΤ μεγάλα ΜΜΕ, θα συνεχίσουν την ομερτά που έχουν επιβάλλει στο ΠΑΜ. Το διαδίκτυο και οι ανεξάρτητες Πατριωτικές φωνές του, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα, στο σπάσιμο του αποκλεισμού των πατριωτικών κινήσεων που έχουν επιβάλλει τα μεγαλοκάναλα των μεγαλοεργολάβων.
3. Θερμοπαρακαλεί τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ και τον Τύπο, που λειτουργούν και απευθύνονται σε αγροτικές κυρίως περιοχές της χώρας, να προωθήσουν την υπόθεση του Ανταλλακτηρίου. Θα βοηθήσουν έτσι τους αγρότες μας να καταλάβουν πως κάποια στιγμή, θα πρέπει και αυτοί να συμμετέχουν στον αγώνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των μεσαζόντων που κατακλέβουν σε τιμές εξευτελιστικές τα προϊόντα τους.
4. Τέλος, καλεί όλον τον ελληνικό λαό να καταλάβει, πως ή προσπάθεια αυτή του Ανταλλακτηρίου, είναι ότι πιο φρόνιμο μπορεί να πράξουμε όλοι μαζί, για να προετοιμαστούμε για την καταιγίδα που μας ετοιμάζουν οι νεοταξίτες και οι τοκογλύφοι που κυβερνούν τη χώρα. Αν το πιλοτικό αυτό σχέδιο πετύχει, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης Ανταλλακτηρίων σε όλη τη χώρα και σε πολλαπλά πεδία διάθεσης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης, κατευθείαν από την πρωτογενή παραγωγή και χωρίς αισχροκέρδεια, στον Έλληνα καταναλωτή. Παράλληλα, θα αποδείξουμε πως δεν χρειαζόμαστε διεθνείς «προστάτες», που με τα πολυκαταστήματά τους, ελέγχουν την τσέπη μας και φυσικά κατευθύνουν και τις καταναλωτικές μας επιλογές σε εισαγόμενα προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας και σε απαράδεκτες τιμές.
Κεντρικός μας στόχος, να μην πεινάσει κανείς, στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Παράλληλα, να προχωρήσουμε επιτέλους σε αυτό που από το 1957 για παράδειγμα δρομολόγησαν οι Ολλανδοί, με το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των αγροτικών τους προϊόντων. Με συνέπεια, να ελέγχουν με τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα τους, τις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Κανείς μας δεν πείθεται από τα παραμύθια του Σκανδαλίδη, για «δημοπρατήρια» και άλλα «πράσινα άλογα» του νεοταξικού, ακροδεξιού ΠΑΣΟΚ. Η «συμβολαιακή γεωργία» που ετοιμάζουν οι εκφραστές της παγκόσμιας διακυβέρνησης του ΓΑΠ, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον ήδη εξαθλιωμένο Έλληνα αγρότη και στον έλεγχο της εθνικής, πρωτογενούς παραγωγής. Απαντάμε τώρα, απαντάμε σήμερα στους νεοταξίτες.
Με επιστροφή στην κοινωνία της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

.........Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά: Πατριωτικά.......

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Βότανα και Υγεία Οι παλαιοί κάτι ήξεραν...περισσότερο...


  Το κατάλληλο αφέψημα την ιδανική ώρα.............   

  
-αλήθεια ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για να πιούμε ένα αφέψημα ή έγχυμα βοτάνων μέσα στη μέρα;ένα χωνευτικό ή αντιόξινο ρόφημα βοτάνων το πίνουμε πριν ή μετά το φαγητό; λοιπόν....οι  ώρες λήψης των ροφημάτων μας εξαρτάται από τις ιδιότητες του βοτάνου ή των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε και αυτές είναι:1) το πρωί νηστικοί συνήθως πίνουμε.....τα αποτοξινωτικά....-τα διουρητικά.....τα καθαρτικά και....τα βότανα με επουλωτική και μαλακτική δράση στους βλενογόνους του εντέρου και του στομάχου....2) την ώρα του προγεύματος συνήθως πίνουμε....τα ηπατικά....τα τονωτικά της καρδιάς....τα αντισηπτικά...
τα εξομαλυντικά.... τα βότανα για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως... τα αντιρρευματικά και αντιαρθριτικά....αν έχουμε βήχα και...τα αντιβηχικά ή αποχρεμπτικά.....3) λίγο πριν τα γεύματα -δέκα με δεκαπέντε λεπτά πίνουμε....
τα μαλακτικά-διευκολύνουν την διαδικασία της πέψης όπως π.χ το ταράξακο.....
τα σπασμολυτικά-ήπια καθαρτικά όπως π.χ ο γλυκάνισος-....
τα τονωτικά....
τα επουλωτικά-όπως η γλυκύρριζα-...
-τα καταπραϋντικά....
τα πικρά....
τα αντιόξινα....
τα στυπτικά και επουλωτικά τα κατάλληλα για τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος...
τα χαλαρωτικά-όπως ο δυόσμος-....
τα χαλαρωτικά και ηρεμιστικά των μυών....
4) αμέσως μετά τα γεύματα πίνουμε...
τα χωνευτικά- όπως π.χ η αγκινάρα-....
τα μαλακτικά....
τα καταπραϋντικά....
5) πριν πάμε τον ύπνο πίνουμε....
τα υπνωτικά...
τα χαλαρωτικά...
τα καταπραϋντικά....
τα καρδιοτονωτικά....
-τα αντιφλεγμονώδη....
thalia
http://www.athensblogs.gr/